Thursday, August 13, 2009

IUI Procedures

Salam...

agak ramai org bertanya how does this procedure works... so seperti biasa, adalah malas penat utk saya menulis banyak kali , lagipon blog ini utk tatapan umum jua, I just penned everything here...

specifically this was done at LPPKN (Lembaga Penduduk something- something):

1st day of period: Called the clinic to set an appointment with the Dr. (dalam kejadian ini, aku 'kena' jumaat, so jumpa Senin)...

Appt Day: Consultation session with Dr. K. Dia kira itu, ini, yada yada... last2 dia prescribed Clomid (yg kena makan selama 5 days in a row) and Pregnol injection (3x, every other nite)... time ni bill around RM400.00. Then kena datang balik for ultrasound nak tgk the eggs.

2nd. Appt. Day: Dr. scanned me and said telur tak berapa matang, had to inject lagi sekali with Pregnol... then 2 days after that, I have to do another injection to release the eggs... then have to come for IUI procedure the next weeknya tu... Bill around RM300++ (ini dah termasuk tablets prescribed to kuatkan my rahim yg perlu dimakan a week after that IUI treatment)

IUI Day: Datang klinik pagi2 buta (dalam 7.30am) then tunggu turn buat IUI... Kos RM350.00
lepas tu, kita doa sama2, dan tawakkal pada Allah... it's all in His hands... Insya Allah...

kesimpulannya: ready2 jek laa dalam RM1500 for this whole thing... dan setakat yg I tau, it's more costly if you do it outside of LPPKN... ye laa, sbb LPPKN ni govt subsidized sikit... tapi tu laa, sbb dia cheaper than biasa2 ni, Q dia kadang2 boleh membuatkan blood go upstairs, tu tak masuk lagi Dr takde pegi course laa, amik cuti laaa, dah kena tunggu next cycle utk set another apptmt (tapi who are we pon nak complain2 sangat kan, bersyukur jek laa)...

juga perhatian pada kawan2 yg banyak makan clomid... tak tau laa kan, tapi I mmg mintak kat Dr. jgn prescribed clomid banyak2 kat I, sbb selepas makan tu, selera makanku mencanak2...
terus stress... :)

Insya Allah... teruskan usaha... and lets keep on doa to Him for He knows what He's doing... all the best!

6 comments:

D.N.A.S said...

Good luck. My prayers are with you. Menarik jugak dapat tahu info macam ni. I tak pernah research pasal IUI or LPPKN ni sebab so far tak ada masalah nak conceive. Nanti I akan panjangkan knowledge sharing ini kepada kengkawan yang sedang mencuba.

E.L.L.Y.N said...

insyaAllah che roz,
kita sama2 berdoa semoga usaha Adam nk dpt adik ni berjaya....aminnnn

Nisa @ Mrs. Akmal said...

tq so much kak roz for the sharing :)

katak_78 said...

I buat IUI dgn UIA Kuantan....

princess D said...

good info, roz ..such a coincidence, a fren of mine had just underwent iui tapi she just mentioned the cost is abt rm400 - one off saje. nway, my prayers are with u, insya allah

Roz Razalli said...

thanks friends for the doa... Insya Allah!